Loading

Kuvars'ı Tanıyın

Kuvarsın formülü SiO2 olup, saf halde % 46.5 Si ve % 53.3 O2 içerir. Mohs skalasında sertliği 7, özgül ağırlığı 2.65 gr / cm3, ergime sıcaklığı 1785 °C olan ve yer kabuğunda oldukça sık görülen minerallerden biridir. Doğal kuvars içerisinde katı eriyik halinde bulunan başlıca elementler; Li, Na, AI, Ti ve Mg'dur. Genel olarak renksiz, ancak çok farklı renklerde de görülebilmektedir. Renkli oluşumlar gaz, sıvı ve katı kapanımlarla oluşmuştur. Bu kapanımlar, CO2, H2O, Hidrokarbon, NaCl, CaCO3, rutil gibi bazı minerallerdir. Kuvars minerali erimemekle beraber, sadece hidroflorik asitte çözünür. Piezoelektrik ve piroelektrik özellikler gösterir.

Dünyada en büyük kuvars yatakları Brezilya' da bulunmaktadır. Bilinen, tabii, ultra-saf kuvars rezervleri Brezilya, A.B.D, Namibya, Angola, Madakaskar, Çin ve Hindistan'da bulunmaktadır. Bu rezervler ya primer veya sekonder oluşumlar olup devamlılık göstermezler. Bu tür kuvarslar elektronik sanayinde kullanılacak kadar iyi vasıftadır. Dünyanın en iyi ve en büyük ametistleri de Brezilya' da mevcuttur. Amorf veya kriptokristalin kuvars yatakları ise Arjantin, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Macaristan, Güney Afrika Cumhuriyeti, İspanya ve Norveç'te bulunmaktadır. Dünya kuvars rezervleri ile ilgili güvenilir kaynaklara ulaşılamamıştır. Saf olan kuvars kristalleri optik ve elektronik sanayinde ve süs taşı olarak kullanılmaktadır.

Kuvars, Türkiye'de genellikle fay zonlarında, çatlaklarda, filonlarda ve cevher yataklarında gang minerali olarak bulunur. Türkiye kuvars rezervlerinin tespitine yönelik araştırma ve etüd çalışmaları yetersizdir. Kuvars cam, seramik, deterjan, dolgu malzemesi, filtre sanayininin önemli bir girdisidir. Kuvars kristallerinin üretimi elle toplama şeklinde sürerken, filonlardan kuvars üretimi açık ocak işletme yöntemi ile yapılmaktadır. Kırılmış kuvars gerekirse su ile yıkanmaktadır. Talep edilen boyuta ve kaliteye, öğütülerek ve cevher hazırlama yöntemleri uygulanarak getirilmektedir.

En Bilinen Kuvars Çeşitleri

  • Süt Kuvars
  • Ametist
  • Mavi Kuvars
  • Pembe Kuvars

Kuvarsın Kullanım Alanları

Mermerin en fazla kullanım yerleri dekorasyon, süs eşyaları, inşaat sektörü ve heykelciliktir. Estetik görünümü ve dayanıklılığı ile birçok alanda oldukça tercih ediliyor. Özellikle mutfak, banyo, tuvalet gibi alanlarda kullanışlıdır. Merdivenler ve döşeme gibi alanlarda sık sık kullanılıyor. İç mekân dekorasyonlarında ise tezgâh masa ve sehpa gibi çok sayıda eşya mermerden yapılmaktadır.

Kuvars taneleri, çeşitli kimyasal bileşimlerden geçirilerek kuvarsit haline dönüştürülmektedir. Dekoratif amaçlı olarak daha fazla tercih edilmektedir.
Kullanım alanları şunlardır;

  • Yer döşemeleri
  • Merdiven basamakları
  • Mutfak tezgahı
  • Cam sanayi
  • Kimya sanayi
  • Boya sanayi
  • Seramik ve tuğla sanayi

Kullanım alanları, sürekli genişlemekte ve kuvarsitler üzerinde makineler ile işlemlerin kolaylaşması, farklı alanlarda da kullanılmasını sağlamaktadır. Madenler, yenilenemeyen kaynaklar olduğu için bulunduğu yere ocak kurulumu yapılarak çıkartılmakta ve işlenmektedir. Firmamız, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ocaklarında, her türlü kayaçlarla ilgili işlemler yapmaktadır.