Loading

Mermer'i Tanıyın

Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bir bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98’i CaCO₃ (kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO₃ (magnezyum karbonat) içerir. Mermerlerde esas mineral kalsittir. Aynı zamanda az miktarda silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, fluorin ve organik maddeler bulunabilir. Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir, ancak yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş kalsit kristallerinden oluştuğu görülür.

Endüstriyel anlamda "mermer", kesilip parlatılabilen her cins taşın mermer olarak kabul edildiği bir tanımdır. Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o taşın mermer olarak kabul edilmesine kafi gelmektedir. Bu tanıma granit, diyabaz, lösitli siyenit, fanolit ve serpantinler gibi magmadan türeyen kayaçlar da dahildir.

Türkiye’deki mermer yatakları ve ocakları, tarihi şöhreti olan Afyon-İsçehisar, Denizli-Honaz, Çal, Kaklık, Kocabaş, Gürlek, Sarayköy, İzmir-Efes, Kütahya-Altuntaş-Çalça, Bileceik-Gülümbe-Lümbe, Bursa-İznik, İzmit-Gebze, Ankara-Koçhisar, Yozgat-Akdağı, Niğde-Gümüşler başta olmak üzere tüm bölgelere yayılmış durumdadır . Anadolu’da hakimiyet sürmüş medeniyetler bu mermerin bir kısmını memleket dahilinde yapı ve eserlerde kullanmışken büyük bir kısmını da Avrupa’ya göndermişlerdir.

En Bilinen Mermer Çeşitleri

  • Siyah Mermer
  • Beyaz Mermer
  • Yeşil Mermer
  • Gri Mermer

Mermerin Kullanım Alanları

Mermerin en fazla kullanım yerleri dekorasyon, süs eşyaları, inşaat sektörü ve heykelciliktir. Estetik görünümü ve dayanıklılığı ile birçok alanda oldukça tercih ediliyor. Özellikle mutfak, banyo, tuvalet gibi alanlarda kullanışlıdır. Merdivenler ve döşeme gibi alanlarda sık sık kullanılıyor. İç mekân dekorasyonlarında ise tezgâh masa ve sehpa gibi çok sayıda eşya mermerden yapılmaktadır.

Mermer Çeşitlerinin Özellikleri

Geniş doğal taş rezerviyle ülkemiz önemli taş üreticilerindendir. Çeşitli renklerde birçok mermer mevcuttur. En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.

Siyah Mermer

Siyah mermerler şık ortamlarda oldukça fazla kullanılıyor. Toros siyahı bu türün en bilinen örneklerindendir. Bu mermer oldukça asil bir hava sağlar ancak siyah mermeri kullanırken geniş bir alan seçmekte yarar var. Yoksa ortam dar görünebilir.

Beyaz Mermer

Beyaz mermerler kullanışlı ve estetik görüntüsüyle bilinir. Bu renk mermerler alanlara ferahlık ve huzur verir. En çok bilinen çeşitleri Carrara ve Calacatta mermeridir. Carrara mermeri az maliyetiyle evlerde sıklıkla kullanılıyor. Gri ve beyaz renkli olan bu mermer içinde gri damarlar görünür. Banyolarda ve heykellerde kullanılır. Calacatta mermeri ise beyaz renkli olup üstünde koyu damarlar bulundurur. Aynı zamanda az bulunduğu için önemli bir mermer çeşidi olarak bilinir.

Yeşil Mermer

Yeşil mermer en hoş görüntüye sahip olan mermer çeşitlerinden biridir. Sakin ve huzurlu bir alan yaratır. Evinizde özgün bir ambiyans istiyorsanız yeşil mermerler iyi bir seçenek olacaktır. Yeşil mermerlerde beyaz damarlar vardır ve bu ayrı bir şıklık yaratır. Verde Guatemala en çok bilinen yeşil mermerler arasında yer alır.

Gri Mermer

Gri mermerler kullanıldıkları alanlara sadelik ve sakinlik verir. Gümüş tonlardan griye kadar uzanan renk yelpazesi vardır. Bardigilio gri ve Tundra gri en çok bilinen gri mermerler arasındadır. Bunların dışında Blue Stone mermer de iş yerlerinde mermer çeşitlerindendir. Bir diğer mermer çeşidi ise Seagrass Limestone. Bu gri mermer sadeliğiyle banyolar için oldukça idealdir. Gri ara bir renk olduğundan her alana rahatlıkla uyum sağlamaktadır.