Loading

Granit'i Tanıyın

Granit, bileşiminde % 10 – 40 arasında kuvars % 30 – 60 arasında alkali feldispat, % 35 kadar mika ve %10 35 arsında koyu renkli mineral bulunduran açık renkli, asidik bileşimli derinlik kayaçlarına denir. Ticari anlamda ise granit, hemen her bileşimde derinlik kayacını içine alan çok geniş bir kayaç grubu için kullanılmaktadır. Piyasada granit , gnays, siyenit, kuvars monzonit, granodiyorit, kuvarslı diyorit, diyorit gibi açık renkli kayaçlara granit terimi ortak bir isim olarak kullanılırken; gabro, diyabaz, anorzotit ve proksenitlere de granit denilmektedir.

Granit eski çağlardan bu yana önemli bir malzeme olma niteliğini korumuştur. Özellikle anıt gibi nemlenmeyle dayanıklılığın önemli olduğu yapılarda konstrüksiyonların alt tabakalarında kullanılır. Parçalanmış granit ise beton yapımında, kaya dolgu barajlarda kullanılır.Yapısında feldispat ve % 20 oranında kuvars bulunan granitte ayrıca, muskovit, biolit, piroksen ve hornblend de değişen miktarlarda bulunabilir. Oluşum süreci genellikle ilk önce erimiş mağmanın demir-magnezyum mineralleri ve plagioklas feldispatların kristalleşmesiyle başlar.

Granitler, ihtiva ettikleri minerallerin karakterlerine göre gruplara ayrılırlar. Tanelerin büyüklüğü, her granitte farklıdır. Buna göre , ve denir. Renkleri ise feldispatınkine göre isim alır, fakat kuvars hornblend ve mika miktarı fazla olduğu takdirde, renge tesir ederler; beyaz, açık gri, koyu gri, pembe, kırmızı ve zeytin yeşili gibi adlar alır.

Tipik bir granitin özgül ağırlığı 2.6 2.8 gr/cm, gerçek prozitesi % 0.4 – 1.5 basınç mukavemeti 1600 3300 kg/cm , aşınma mukavemeti 5 8 kg/cm tür. Sertliği ise içindeki minerallere bağlıdır ve 6.5 olarak kabul edilmelidir.

Granit'in tercih edilme sebepleri

  • Doğaltaş arasında natürel granit en sert taş grubundandır. Tabiattaki en sert yapı malzemelerindendir. Granit sertlik derecesi 6,5-7 mohstur.
  • Granit içinde bulunan başlıca mineral silikat, kuvars ve feldspattır. Silikatlar, limon sitrik asit, sirke, içki eşi gibi sıklıkla mutfaklarımızda bulundurduğumuz asidik maddelere karşı tepkin göstermezler.
  • Ultraviole ışınlardan etkilenip renk atmazlar, doku ve rengini her zaman gözetirler, cinsli hava şartına son derece dayanıklıdırlar.
  • Granit ısılara ve çizilmelere karşı oldukça yüksek derecede dayanıklıdırlar. Granit mutfak tezgâhı üzerinde rahatlıkla ekmek kesilebilir, sebze de doğranır.
  • Granit tüm taşlar içinde en sert ve en mukavemetli olanıdır.
  • Granitte bulunan feldisipat en düşük su emişine reelleştirir. %0,03-0,04 Böylece su tezgâhtan sızmaz ayrıca malzeme üzerlerinde kir kalmaz.
  • Granit periyodik bakımlar gerektirmez, pakliği arap sabunu ile dahi ovarak yapılabilir ve ilk günkü gibi tekerrür kullanıma hazır gidişata kazanç.
  • Granit; öbür taşlarla ve seramikle mukayese ettiğinde üzerindeki cilayı çok daha uzun vakit gözetebilir.